På jagt efter gamle keramik kander

Det, som jeg primært går efter til mit univers, er lækre gamle keramik kander. Det er der stor efterspørgsel på!

Før i tiden brugte man ofte en dekorativ keramik kande på frokost- eller middagsbordet til at servere vand i, men det er vi gået lidt væk fra i dag. Vi bruger desværre ofte bare de lidt mere kedelige IKEA vandflasker fra køleskabet. Det synes jeg er synd og skam! Når jeg køber ind til mit univers, så er jeg altid på udkig efter smukke gamle kander både i porcelæn og keramik, og de er altid meget eftertragtede. Så lad os bringe de smukke kander tilbage i borddækningen. 

Keramik kander med flere funktioner

Blå gamle keramik kander til bordet

Nu hvor sommeren står for døren, så er det oplagt at få de smukke gamle kander tilbage på frokost- eller middagsbordet. De er perfekte til at servere en kølig hjemmelavet lemonade eller icetea på en varm sommerdag. Det sætter bare en helt anden stemning, hvorfor de også er et musthave til sommerhuset eller kolonihaven, hvor de vil være prikken over i’et i borddækningen, det der binder det hele sammen! De behøver ikke nødvendigvis passe til resten af ens service, de kan sagtens stå alene og være et flot blikfang på bordet.

Og når kanderne ikke er i brug på bordet, så er de oplagte som vaser – de er altså ikke bare praktiske og dekorative på middagsbordet, men også kønne med en lille blomst. Det giver et mere rustikt og nonchalant look end de klassiske vaser. At man sådan skødesløst lige har placeret en buket vilde blomster fra haven eller elegante strå fra dagens tur til stranden i en smuk gammel keramik kande. Det skaber bare så meget hygge i hjemmet og personlighed til indretningen.

Farver & Matrialer

Det, som jeg primært går efter til min webshop, er de lækre rustikke keramik kander. Det er der stor efterspørgsmål på, og det er noget som virkelig hitter i indretningen. Jeg går efter varme bløde beige og brune nuancer – jordfarver – gerne med få fine detaljer, det kan være en farvet kant, lækker struktur i glaseringen, et flot farvespil eller skønt motiv.

Brun kande med blå glasur kant

Men det er primært de mere enkle kander, som hitter, hvor farven og strukturen i glaseringen er det, der gør dem helt særlige. Der er en anden farve, som også altid kommer med hjem, og det er keramik kander i blå. Blå er en utrolig smuk farve, den passer godt til det meste, den er super dekorativ og meget aktuel i indretningen. En flot dyb mørkeblå nuance med et flot farvespil i glasuren eller med fine detaljer, det er et sikkert hit. Blå keramik er noget af det kønneste, hvis I spørger mig! 

Jeg er også heldig ind i mellem at falde over nogle fine porcelænskander med søde håndmalede motiver. Det kan være små blomstermotiver, streger, blade eller med skønne frugtmotiver. Frugtmotiver som citroner eller appelsiner det hitter stort – jeg vil gætte på at de stammer fra Italien eller Spanien, og de bibringer præcis den rigtige sydlandske sommerstemning – sjov og uhøjtidelig. Det kan også være hele kanden, som er formet som en frugt f.eks. en pære, en citron eller en appelsin. De er utroligt svære at finde, for dem er der stor rift om. Det er lidt kitsch, men kitsch er cool i dag, og jo mere ekstravagante des bedre. Porcelænskanderne er super fine og netop også helt oplagte til spisebordet til vand eller lemonade. 

De små kander

Det er ikke kun de store kander til vand eller blomster, som hitter i indretningen. Det er også blevet en trend med små fine fløde- eller mælkekander. Igen skal de ikke nødvendigvis matche resten af servicet, men bare været helt deres egne.

Gammel lille keramik kande med sødt blomster motiv

Små gamle keramik fløde kander med blomster, søde motiver eller lækker glasering, som kan bruges på morgenbordet eller til eftermiddagskaffen. Der er bare noget med små ting, altså kander i små størrelser, det bliver bare lige lidt mere sødt og uimodståeligt. De er så nuttede, det kan man ikke stå for! Så de kommer også altid med hjem, når jeg er på indkøbstur i loppelandet. 

Porcelæn eller Keramik kander?

Hvid porcelæn kande

Hvad er forskellen på porcelæn og keramik – ja jeg har selv googlet dette? I min verden er porcelæn mere let, fint og blankt, hvor keramik er mere bastant, grovere i udtrykket og mat. Svaret er faktisk, at der ikke er nogen forskel! Keramik er nemlig en fællesbetegnelse for porcelæn, lertøj, fajance, stentøj m.fl.Keramik er en fællesbetegnelse for produkter af brændt ler. Jeg tror dog stadig, at jeg vil adskille det lidt og gå med at porcelæn er lettere og mere blankt og keramik mere kraftigt og mat. Ja ja kært barn har mange navne.

Hvorfra stammer de fine gamle kander

De kander, som jeg indtil nu er stødt på og faldet pladask for har ofte ingen afsender på. Altså man kan ikke se, hvem som har lavet dem eller hvorfra de stammer. Jeg vil gætte på at de mere farverige frugt- og blomsterkander stammer fra Italien og Spanien. De har altid været super gode til farverigt porcelæn med især blomster og frugt på – deres porcelæn må gerne have lidt spræl og personlighed. De lækre rustikke keramikkander kan jo stamme mange steder fra, men vi I Danmark plejer at være ret skrappe til dette og også i Tyskland. De lækre matte brune keramikkander det er fransk keramik. Fransk keramik er helt vidunderligt, og jeg sørger altid for at få det med hjem, hvis jeg støder på det – jeg har blandt andet funder smukke kander, krukker og små æggebægre, og de bliver altid solgt med det samme.

Gammel fransk keramik kande med den lækreste glasur og vilde blomster

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *